Festivalsangen må gerne downloades :)

Klik her for at høre den skønne festivalsang

Se sangteksten med noder

Tekst og musik: Morten Hoff

Sanger: Alberte Hoff

Tilblivelsen af “Levende Brikker”

Jeg har haft fornøjelsen af at skrive festivalsangen til KFUM og KFUK’s Børnefestival 2018 i Haderslev. Det har været en proces på lidt over et halvt år, hvor tanker, toner og tekst har fyldt i hovedet. Første skridt var melodien til omkvædet. Jeg ønskede et omkvæd, der skulle være genkendeligt og iørefaldende, og lige pludselig en dag fik jeg en melodistump i hovedet. Nærmeste klaver blev overfaldet, og grundstenene blev sat. I en længere periode havde jeg kun melodien til omkvædet på plads, men efterhånden begyndte der at opstå brudstykker til et vers.

Der findes helt sikkert mange opskrifter på, hvordan man skriver en sang. Nogle sange skriver næsten sig selv på ingen tid og andre tager flere år om at blive færdige.

Her skal du høre om nogle af de tanker og overvejelser, jeg har gjort mig undervejs:

1. Det var vigtigt for mig, at teksten fra begyndelsen skulle have en appel til alle i målgruppen. Derfor starter 1. vers i skolen, noget alle kan relatere til. Sangen er i gang og alle er med.

2. I starten havde jeg opstillet sangen med dobbeltvers, men som det skred frem, blev jeg mere og mere hooked på at komme hurtigere til omkvædet. Derfor blev det til et kort og præcist vers og så hurtigt til omkvæd.

3. 2. vers er min personlige favorit. At have øje for sit medmenneske, få mod og skabe relation. Hvor er det vigtigt!

4. Omkvædet veksler med ordene jeg, du og vi. I omkvædet efter første vers er jeg ok, efter andet vers er du ok og efter tredje vers er vi ok. Der er naturligvis en bagtanke med at flytte fokus fra en selv og til næsten og til fællesskabet. Det har senere vist sig at det kræver lidt ekstra koncentration at huske, om det er jeg, du eller vi, man er kommet til.

5. En sang må rigtig gerne indeholde overraskelser, så det forudsigelige udfordres. Derfor brydes sangen efter det andet omkvæd. I stedet for at gå til den forudsigelige grundtone D, spilles bi-dominanten E, som bryder sangen op og giver anledning til nye elementer. Det trænede øre forudsiger måske modulationen til sidste omkvæd, men ellers er det også en overraskelse, der booster sangen til et nyt niveau.

6. Guitarsolo kan bare noget! Derfor indeholder en festivalsang i mit univers naturligvis en af slagsen:-)

7. Det kan lyde lidt banalt, men det har været vigtigt for mig, at Gud er nævnt i sangen. Målgruppen er børn, og budskabet skal være præcist.

8. Forkyndelsen til Festivalen har arbejdet med fire sætninger. Jeg får mod, Jeg er ok, Jeg er elsket, Vi er stærke sammen. De fire sætninger har dannet grundlag for teksten i sangen.

Det er mit ønske og håb, at sangen vil blive til glæde, eftertanke og begejstring for mange børn (og voksne). Jeg glæder mig rigtig meget til at spille sangen for jer i Haderslev sammen med resten af bandet. Vi ses;-)

Med Venlig Hilsen
Morten Hoff